preloader

Blog • Nieuws uit de sector

Uitvallende omvormers : netbeheerder moet actie ondernemen !

Als uw huisinstallatie in orde is, zijn de netbeheerders verantwoordelijk voor het uitvallen van uw omvormers.

Toegevoegd op 6 augustus 2023

Uitvallende omvormers zonnepanelen: netbeheerders moeten spanningskwaliteit vaker meten

Om meer inzicht te krijgen in de problemen van uitvallende omvormers van zonnepanelen moeten netbeheerders het aantal metingen verhogen waarmee ze de spanningskwaliteit van het laagspanningsnet vaststellen.

Dat stelt ENGIE Laborelec in een nieuw onderzoek naar spanningskwaliteit dat uitgevoerd is in opdracht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

 

Recordaantal klachten
ENGIE Laborelec heeft de afgelopen periode in opdracht van de toezichthouder onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen in de spanningskwaliteit in elektriciteitsnetten. Daarbij zijn zowel de hoogte van de spanning, de grenzen waarbinnen spanning varieert, hoe snel en in welke mate de variatie plaatsvindt als spanningsdips onder de loep genomen.

Verergeren
Het onderzoek wijst uit dat de huidige spanningskwaliteit op de netten goed is, met uitzondering van lokale problemen en in toenemende mate te hoge spanningen op laagspanningsnetten, wat leidt tot het uitschakelen van omvormers van zonnepanelen. Daarbij wordt opgemerkt dat de spanningskwaliteit ondanks de problemen voor zonnepaneeleigenaren formeer binnen de limieten van de Netcode Elektriciteit blijven, maar dat het fenomeen maatschappelijk niet wenselijk is.

Bovendien merken onderzoekers op dat thuisbatterijen en bi-directioneel laden van elektrische auto’s in de toekomst het probleem nog verergeren als hier geen duidelijke afspraken rond gemaakt worden. ‘Naast een gecoördineerde aansluiting van enkelfasige pv op laagspanningsdistributienetten, die bij het verminderen van zowel onbalans als overspanningen helpt, zijn er andere oplossingen om de uitschakeling te vermijden, zoals gecoördineerde actieve vermogensregeling – met actieve reactieve vermogen regeling – of gecoördineerde beperking van injectie – evenredige vermindering van het geproduceerde vermogen bij alle aangesloten installaties.

Compensatie

Weet dat Fluvius verplicht is een compensatie uit te keren voor de gemiste opbrengst tot ze het probleem opgelost hebben ! Meer hierover kan je hier lezen : Fluvius en uitval omvormers

Wil je graag op de hoogte blijven over de laatste nieuwtjes ? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief :

Inschrijven