preloader

Blog • Nieuws uit de sector

Welk energiecontract kiezen met zonnepanelen en een digitale teller ?

Wat is voor jou nu eigenlijk het ideale energiecontract ?

Toegevoegd op 6 augustus 2023

Door de hoge energiefactuur besloten veel Vlamingen vorig jaar om zonnepanelen te leggen. Het afgelopen jaren kwamen er bijna 100.000 nieuwe installaties bij. Wanneer je tot die groep behoort of in de nabije toekomst zonnepanelen plaatst, sluit jouw energiecontract mogelijk niet langer aan op jouw verbruikspatroon. Je betaalt in dat geval meer dan nodig. Mijnenergie.be legt uit hoe je van een maximale besparing op jouw energiefactuur geniet.

Nadat je zonnepanelen zijn geïnstalleerd, plaatst Fluvius automatisch een digitale meter. De berekening van de energiefactuur gebeurt vanaf dan op basis van je werkelijke verbruik. Je betaalt dus voor alle energie die je van het elektriciteitsnet haalt. Voor de elektriciteit die je met je zonnepanelen opwekt en niet meteen gebruikt, betaalt je energieleverancier een injectievergoeding.

Het totaalplaatje telt

Waar je dus voorheen enkel rekening moest houden met het goedkoopste verbruikstarief, bepaalt nu ook de vergoeding voor jouw opgewekte energie mee hoe je energiefactuur eruit ziet. Het meest logisch lijkt het om te kiezen voor leverancier A met de hoogste injectievergoeding en leverancier B met de laagste verbruikskosten. Dat is in realiteit helaas niet mogelijk, aangezien je het afname- en verbruikscontract bij dezelfde energieleverancier moet afsluiten. Engie vormt de uitzondering op de regel, maar je betaalt als niet-klant wel een vaste vergoeding als je er enkel een injectiecontract wil afsluiten.

Wanneer we uitgaan van een zelfverbruik van 36% – wat betekent dat je 36% van de opgewekte stroom meteen kunt verbruiken – dan komt Energie.be in februari als goedkoopste uit de bus met een jaarprijs van 559,14 euro. Toch ligt het verbruikstarief lager bij Luminus, dat het op één na goedkoopste totaalpakket afficheert en biedt Engie als derde goedkoopste een hoger injectietarief. Je moet dus steeds het volledige plaatje bekijken.

Tweevoudig of enkelvoudig tarief

Wie over een dag- en nachttarief beschikt, probeert zijn verbruik vooral ’s nachts en tijdens de weekends te concentreren. Maar de energie die je verbruikt op het moment dat je zonnepanelen energie opwekken, kost je niks. Het nachttarief is voor de eigenaars van zonnepanelen dus mogelijk niet langer interessant. Bovendien verdween het voordeel van het nachttarief voor het onderdeel netkosten op 1 januari 2023, waardoor het onderscheid tussen dag- en nachtprijzen bij verschillende leveranciers nihil is.

Groene of grijze stroom

Wie zonnepanelen installeert, doet dat mogelijk ook met het oog op duurzaamheid. Wie die lijn wil doortrekken, opteert het best voor een contract met groene stroom uit hernieuwbare bronnen. Die optie hoeft bovendien niet noodzakelijk duurder te zijn. Wij raden aan de vergelijker op de site van de VREG te gebruiken, deze geeft naast elke prijs weer hoe groen de contractformule al dan niet is.

Wil je graag op de hoogte blijven over de laatste nieuwtjes ? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief :

Inschrijven