preloader

Blog • Nieuws uit de sector

Zonnepanelen en digitale teller

Wat is het effect op de zonnepanelen door het vervangen van de terugdraaiende teller door een digitale teller ?

Toegevoegd op 6 augustus 2023

Heel wat eigenaars van zonnepanelen breken zich vandaag het hoofd over de invloed van een digitale meter op het rendement van hun zonnepaneleninstallatie. Blijven mijn groenestroomcertificaten behouden? Wat betekent het verdwijnen van de terugdraaiende teller voor mij? Klopt het dat ik kan worden vergoed voor de stroom die ik op het net injecteer? De komst van de digitale meter zorgt voor heel wat vragen en die beantwoorden we met plezier.

In 2017 keurde de Vlaamse Regering het ontwerpdecreet goed over de vervanging van alle elektriciteitsmeters tot 56 kVA door digitale meters. In januari 2019 startte Vlaanderen met de uitrol van de zogenaamde ‘slimme meters’.

Wat met je terugdraaiende teller?

De traditionele ferrarismeters kunnen terugdraaien, waardoor je stroomverbruik gecompenseerd kan worden met je stroomproductie. Bij een digitale meter, die de stroomproductie en de stroomafname apart meet, ligt dit anders. Digitale meters hebben niet één, maar twee tellers: één die de afname van elektriciteit van het net meet en één die de eventuele injectie meet. De digitale tellers draait dus niet terug.

Heb je vandaag zonnepanelen op je dak en een analoge meter, dan geniet je nog even van het voordeel van de terugdraaiende teller. Wanneer je aan de beurt bent voor een digitale meter, dan vervalt dit principe en val je net zoals elke andere zonnepaneleneigenaar onder het nettarief werkelijke afname.

Wat met het prosumententarief?

Zonnepaneleneigenaars met een digitale meter vallen vandaag automatisch onder het systeem van het nettarief werkelijke afname. In dit systeem betaal je geen prosumententarief meer maar distributienetkosten op je bruto-werkelijke afname. Verder kun je dankzij zogenaamde terugleveringscontracten een vergoeding krijgen voor elke kWh die je op het net injecteert.

Wat met je groenestroomcertificaten?

Zonnepaneleneigenaars vragen zich af in welke mate de plaatsing van een digitale meter een invloed zal hebben op de rendabiliteit van hun zonnepanelen. Bij de oudere installaties hangt de rendabiliteit nauw samen met het recht op groenestroomcertificaten. Ontvang je vandaag al certificaten, dan zal dat ook zo blijven nadat er bij je thuis een digitale meter is geplaatst.

Kan je de plaatsing van een digitale meter weigeren?

Voor installaties na 2021 voorziet de Vlaamse wetgeving dat distributienetbeheerder Fluvius in principe je stroomtoevoer mag dichtdraaien als je weigert om een digitale meter te plaatsen. In de praktijk zal dat waarschijnlijk niet gebeuren omdat het parlement besliste dat er niemand afgesloten mag worden.

 

En wat betekent dit nu concreet voor jou ?

Door de plaatsing van de digitale teller, wijzigt vooral de manier waarop er gemeten wordt. Een digitale teller stuurt om het kwartier de tellerstanden door naar Fluvius. Dat wil zeggen dat je eigenlijk best de elektriciteit die je produceert gaat verbruiken binnen hetzelfde kwartier als waarin ze opgewekt wordt. De niet gebruikte elektriciteit wordt doorgestuurd als injectie naar het net. Afhankelijk van je energie leverancier, krijg je daar een bedrag voor. Dit gaat van enkele eurocenten tot ongeveer 1/3 van wat je betaalt om energie terug van het net te nemen als je ze nodig hebt.

Hoe meer je dus de energie kan gebruiken wanneer ze opgewekt wordt, hoe hoger je eigen verbruik, hoe beter het rendement van je zonnepanelen. Is dit niet mogelijk dan kan je overwegen om een thuisbatterij te laten plaatsen zodat de energie die je nodig hebt ’s avonds, ’s nachts en ’s morgens in deze thuisbatterij wordt opgeslagen en dus zijn waarde behoudt. Hiervoor kunnen wij je helpen, druk op de knop hieronder om meer informatie te vragen.

Wil je graag je verbruik en injectie kunnen bekijken, dan is de homewizard zeker aan te raden. Hiermee kan je realtime zien wat je digitale teller produceert, en eventueel je verbruik erop aanpassen.

 

Wil je graag op de hoogte blijven over de laatste nieuwtjes ? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief :

Inschrijven