preloader

Blog • Nieuws uit de sector

Premie wijzigingen in 2024

Het nieuwe jaar kondigt weer enkele veranderingen aan. Ook in 2024 zijn er dingen die wijzigen voor de regels, premies voor renovatiewerken en energiebesparende maatregelen. Ga je in 2024 (ver)bouwen of ga je een woning kopen die je energiezuiniger wil maken? We zetten enkele veranderingen voor de premies voor huiseigenaars voor je op een rij.

Toegevoegd op 12 januari 2024

Premie voor zonnepanelen stopt

De premie van zonnepanelen had zijn hoogtepunt in 2021. En dat zag je ook aan de aanvragen. In 2022 waren er nog enorm veel, in 2023 is het wat bekoeld. Volgend jaar, in 2024 kunnen we niet meer op de steun van de Vlaamse overheid rekenen. De zonnepanelenpremie wordt namelijk vanaf 1 januari stopgezet. Worden je zonnepanelen nog in 2023 geplaatst en gekeurd, dan kan je nog op de valreep van de premie profiteren. Lees meer over de zonnepanelenpremie op de site van Vlaanderen of de site van netbeheerder Fluvius.

 

Btw-tarief 6%

Voor de renovatie van een woning geldt al een tijdje een verlaagd btw-tarief van 6%. Maar ook voor zonnepanelen, -boilers en warmtepompen was dat het geval. Én voor het slopen en heropbouwen van woningen. In 2024 verandert hier het een en het andere.

Btw zonnepanelen en zonneboilers worden aangepast

Sinds 1 april 2022 gold er een verlaagd btw-tarief van 6% voor zonnepanelen en -boilers. Op 1 januari 2023 verandert dit. Het btw-tarief voor zonnepanelen wordt dan terug 21%. Investeer je in een warmtepomp en is je woning jonger dan 10 jaar, dan kan je wel nog van het verlaagd btw-tarief van 6% profiteren. Lees er hier meer over.

Btw sloop- en heropbouw 6% verlengd

Laat je je woning slopen om daarna terug op te bouwen, dan betaal je in 2024 nog steeds slechts 6% btw. Wel zijn er enkele voorwaarden zoals: een maximale  bewoonbare oppervlakte van 200 m2, het is je enige woning, je sloopt en bouwt terug op binnen 5 jaar. Let op, dit is in 2024 wel niet meer het geval als je via een bouwpromotor een heropgebouwde woning koopt. Wel is 2024 een overgangsperiode, afhankelijk van het indienen van het indienen van de omgevingsvergunning.

Het verlaagd btw-tarief voor de sloop- en opbouw in een van de 32 centrumsteden (in Vlaanderen: Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas), geldt nog wanneer de aanvraag voor 1 januari 2024 gebeurde. Lees hier meer over de sloop- en heropbouw.

Mijn VerbouwPremie 2024: premies niet verlaagd

Sinds 2022 kan je genieten van MijnVerbouwpremie als je woning of appartement in Vlaanderen energie-efficiënter maakt of de woningkwaliteit verbetert. Deze premie wordt bepaald op basis van je inkomenscategorie. Aanvankelijk zouden de tarieven in 2024 dalen (als je tot de laagste categorie maximum 35% van de factuur (nu 50%), en als je tot de middelste categorie behoort 25% (nu 35%). Op 25 september 2023 werd in de septemberverklaring echter aangekondigd dat de huidige (hogere) premies voor de middelste en lagere inkomens nog tot eind 2024 gelden. Je kan voor verschillende categorieën van werken VerbouwPremies aanvragen. Ontdek hier waarvoor. De aangepaste inkomensgrenzen zijn nu ook bekend en te raadplegen op de website van Vlaanderen. Raadpleeg hier de simulator van 2024.

Tijdelijke hogere premies voor warmtepompen voor lucht/water en hybride warmtepompen

Deze blijven geldig voor aanvragen tot eind 2025. Lees hier meer over premies voor warmtepompen.